Cart To use Cart please install WooCommerce plugin
Combinatie dieet: wat is het en hoe werkt het?
Als je op zoek bent naar een effectieve manier om af te vallen, dan heb je vast weleens van het combinatie dieet gehoord. Dit dieet is al jarenlang populair onder mensen die graag willen afvallen. Het is de bedoeling dat bepaalde voeding wordt gecombineerd omdat de theorie is dat bepaalde voedingsstoffen elkaar belemmeren. Zo zou eiwitrijke voeding in combinatie met koolhydraatrijke voedingsmiddelen problemen veroorzaken.
maar wat houdt het precies in en hoe werkt het? In dit artikel leggen we je alles uit over het combinatie dieet.
Inhoudsopgave combinatie dieet
Wat is het combinatie dieet?
Het combinatie dieet is een dieet waarbij je verschillende voedingsmiddelen met elkaar combineert. je moet dus altijd vastgelegde combinaties samenstellen en bepaalde voedingsgroepen scheiden door ze niet of in een andere conbiantie te eten.
Het idee achter dit dieet is dat je door het combineren van voedingsmiddelen je stofwisseling stimuleert, waardoor je sneller afvalt. Het dieet is ontwikkeld door Dr. Herman Boerhaave, een Nederlandse arts die al in de 18e eeuw actief was. Het dieet is dus niet nieuw, maar heeft in de loop der jaren wel de nodige kritiek en aanpassingen gekregen. Zo is er bijvoorbeeld de stelling dat fruit na de maaltijd slecht zou zijn omdat dit gaat rotten of zelfs gisten in je maag. Dit is echter niet het geval en gisten is zelfs iets wat vaak voorkomt. Hierdoor zijn veel claims discutabel te noemen.
Hoe werkt het combinatie dieet?
Het combinatie dieet is gebaseerd op het idee dat je door het combineren van voedingsmiddelen je stofwisseling kunt stimuleren. Het is belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen je wel en niet mag combineren. Zo kun je bijvoorbeeld geen eiwitten en koolhydraten tegelijkertijd eten. Het is ook belangrijk om voldoende water te drinken tijdens het dieet, omdat dit helpt om afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen.
Voordelen van het combinatie dieet
Het combinatie dieet heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere diëten. Ten eerste is het dieet relatief eenvoudig om te volgen. Je hoeft geen calorieën te tellen of ingewikkelde maaltijden te bereiden. Daarnaast val je relatief snel af als je het dieet volgt. Dit kan een motiverende factor zijn om door te gaan met het dieet.
Een ander voordeel van het combinatie dieet is dat je veel verschillende voedingsmiddelen mag eten. Dit maakt het dieet minder saai en eentonig dan sommige andere diëten. Je kunt dus nog steeds genieten van lekker eten, terwijl je aan het afvallen bent.
Nadelen van het combinatie dieet
Het combinatie dieet heeft ook een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden. Zo kan het dieet bij sommige mensen leiden tot een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Het is daarom belangrijk om tijdens het dieet voldoende gevarieerd te blijven eten, zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Het dieet is niet wetenschappelijk onderbouwt en kent ook een onpraktische keerzijde. Zo zijn er namelijk veel voedingsmiddelen die een combinatie van vet en koolhydraten, eiwitten en vetten zijn. Hierdoor blijven weinig combinaties over en is de inname bijzonder eentonig.
Een ander nadeel van het combinatie dieet is dat het niet voor iedereen geschikt is. Als je bijvoorbeeld last hebt van bepaalde gezondheidsproblemen, dan kan het dieet juist schadelijk zijn voor je gezondheid. Het is daarom altijd belangrijk om advies te vragen aan een arts voordat je begint met het combinatie dieet.